AUTOR
Martin Holečko
9
.
6
2016
|

IoT Challenge: 5 - 5 - 5

V době exponenciálního rozvoje technologií mají firmy jedinou možnost, jak si nenechat ujet vlak – neustále experimentovat, učit se a zavést agilní přístup do všech oblastí podnikání. Některé staré pravdy ale odolají i tak bláznivému tempu změn – třeba to, že nejlépe se učí hrou. A tak jsme si vymysleli IoT Challenge.

Pokrok nezastavíš, řekl by klasik. Dnes mu spíš neutečeš. Inovační tempo se stupňuje a technologie mění svět kolem nás rychleji, než si to dokážeme připustit. Podle odhadu Raye Kurzweila, známého futurologa, lidstvo udělalo za prvních 14 let 21. století stejný pokrok, jako za celé století dvacáté. A další odpovídající posun vpřed prý lidstvo zvládne už do roku 2021. To klade obrovské nároky na sebevzdělávání. U nás máme v tomhle směru velkou výhodu - skvělé, zapálené lidi.. Často tak v našich řadách samovolně vznikají nadšenecké nebo profesní skupiny a iniciativy, například kolem 3D tisku, machine learningu, automatizace, UX nebo SmartTV. Všechny spojuje chuť experimentovat, hrát si s tím a ideálně to i aplikovat v tom, co děláme. Toho jsme využili v nové soutěži, kterou v posledních týdnech žijeme.

Zn. nejen pro geeky

Hlavním tématem soutěže se stalo dnes všude skloňované IoT (Internet of Things). Běžné věci kolem nás začínají být napěchovány všemožnými senzory. Za 5 let má být takto připojených zařízení na světě odhadem 50 miliard. Mají generovat 20% všech dat na internetu. Logicky proto máme pocit, že se nás takové téma týká. Nejen nadšenců z řad programátorů a “geeků”, ale celé Etnetera Group.

Za 5 let má být na světě odhadem 50 miliard připojených senzorů a zařízení. Mají generovat 20% všech dat na internetu.

Nezačínáme na zelené louce. Pod nálepkou IoT se skrývá zase jenom určitý informační systém. Někde vznikají data, přenášejí se jinam, kde se zpracují a na základě získaných poznatků se něco děje.. Tohle je obecné schéma informačního systému. Pozornost se nyní nejvíc upírá na první fázi, získávání dat pomocí nejrůznějších senzorů, minipočítačů, které zažívají obrovskou evoluční explozi co do rozmanitosti, miniaturizace až na úroveň nanotechnologií, nových schopností a naopak prudce klesající ceny. Díky tomu budou brzy všudypřítomné - všude kolem nás, ve všem, co používáme, na nás i v nás. Když to nic nestojí, je to skoro neviditelné a bezúdržbové a dokáže nám do dát o svém okolí nějaká data, tak proč to tam nedat. Vše tak bude tzv. “smart”. To, co se ale uděláme s těmi získanými daty potom, jaký jim dáme smysl, to je oč tu běží. A tady jsme s Etneterou už doma.

Ze školky do 5-5-5

Abychom rozproudili IoT debatu mezi našimi lidmi a podnítili jejich zvědavost, rozjeli jsme s malou skupinkou IoT nadšenců v březnu cyklus nazvaný IoT DYI školka, kde jsme probrali základy, zmapovali platformy pro DIY a ukázali si základy programování IoT platforem. To přitáhlo další zájemce a my si potvrdili, že má smysl se pustit do něčeho většího. Proto jsme 17. května vykopli IoT Challenge s tajemným podtitulem 5-5-5. Co pětky znamenají?

Plakát IoT challange

5 lidí.

Takový je ideální počet členů jednoho týmu, podle pravidla dvou pizz. Věříme, že tolik hlav dokáže najít zajímavá využití IoT s pozitivním dopadem na kvalitu života v Etneterii (společný prostor, který firmy Etnetera Group sdílejí a budují).

5 týdnů.

Tolik času mají týmy na to, aby sestavili svůj funkční IoT prototyp, který budou prezentovat na červnovém Demo dni.

5 tisíc.

Každý tým má k dispozici vstupní soutěžní kapitál 5000 Kč na technologie, cloudové služby a materiál. Z vlastní kapsy může do projektu investovat více, pokud mu věří.

Hrdí organizátoři: Petr Votoček a Martin Holečko. IoT Challenge uhání kupředu jako splašená herka a diváky pranic nezajímá defekt prvního prototypu!

Jak budeme vynálezy porovnávat a hodnotit? Pomůže nám těchto 5 principů:

1: Vyhraje nejlepší myšlenka s největším wow

Nejdůležitější je originální nápad a jeho přetavení ve funkční prototyp. Nezajímá nás, jak technicky složité řešení bude nebo jak sofistikovaná čidla týmy použijou. Jde o ten nejzajímavější, nejpřekvapivější, zkrátka nejvíc “wow” způsob využití IoT.

2: Nevadí, pokud něco neklapne

Nikdo soutěžící nehodnotí za to, že něco zkusí, ale nepodaří se to zrealizovat nebo rozfungovat. Horší je vůbec to nezkusit.

3: Smysluplná data

Týmy rozptylují pochybnosti o tom, jestli jejich nápad bude fungovat, tím, že o svém zařízení v průběhu soutěže nasbírají data, ze kterých to bude poznat.

4: Spolupráce je klíč

Nejedná se o programátorskou soutěž pro pár geeků, ani o soutěž mezi firmami. Smyslem je spojit v týmech různé lidi, co do v know-how, schopností i firem. Každého trápí něco, co by se dalo IoT řešit je přínosem. Týmy se mohou i spojit a spolupracovat spolu.

5: Sláva prototypům

Rychlý prototyp s visícím drátem přichycený izolepou může překonat naleštěné udělátko. Rozhoduje důvtip, který do řešení soutěžící vloží.

V konceptu soutěže 5-5-5 jsme se inspirovali u Petera Diamandise, který ji představil ve svém inovačním newsletteru Abundance Insider.

Zaujala vás IoT Challenge? Sledujte naše kanály, ještě o ní uslyšíte. V příštím díle seriálu si představíme jednotlivé týmy a jejich nápady.

Přečti si taky