AUTOR
Lucie Tesař

Rok plný růstu, inspirace a špetky humorných příběhů

Letos jsme úspěšně uzavřeli již devátý ročník mezifiremního mentoringu T2Grow. Tento rok byl nejen plný vzdělávání a inspirace, ale i zajímavých setkání mezi mentory a mentees, kteří celý rok řešili aktuální témata, posouvali byznys a rostli ve svých profesních rolích. Potkávali se lidé z různých firem, díky čemuž vznikaly jedinečné dvojice, které si psaly vlastní příběhy.

Nejen profesní růst, ale i lidské spojení

Mentoring v T2Grow je o vzájemném prolnutí nejen po firemní stránce, ale i po té lidské. Není výjimkou, že se ze setkání stávají přátelství, která často přetrvávají i po ukončení mentoringové spolupráce. Občas dojde i na pozvání na rande, společný nákup bot nebo prostou potřebu se během mentorování jen kamarádit a být si vzájemnou oporou. Některá setkání se dokonce promění v terapeutické sezení, kdy se jen povídá a naslouchá o těžkostech života.

Jak říká Dagmar Klapková, mentoring jí umožnil nejen profesně růst, ale také navázat hluboký lidský vztah: „Především jsem poznala mentee, která je úžasná žena, kompetentní manažerka, podporující máma i partnerka. Vlastně jsme se mentorovaly navzájem, a to ve všech oblastech, nejen v pracovní, ale třeba i v té rodičovské. I když jsem na žádost Jany sdílela své manažerské zkušenosti a společně jsme brainstormovaly nad různými variantami řešení jejich problémů, musím říct, že jsem si odnesla spoustu podnětů i pro sebe.

Tento vzájemný vztah a propojení s mentee vedlo Dagmar k hlubšímu zamyšlení nad sebou samou a nad tím, jak ve své práci pokračovat: „Jakákoliv práce s lidmi na tom, aby se věci zlepšily, mě nutí přemýšlet především nad sebou samou a nad tím, jak to příště udělat ještě lépe. Takže díky Janě i T2Grow za tuhle příležitost.

Mentoring bez Damoklova meče: Vlastní nastavení času bez zbytečného tlaku

Mentoring vyžaduje určité časové nasazení, ať už se jedná o hodiny ukrojené z pracovního dne nebo z osobního volného času.

Jak ukazuje zkušenost Martina Kačera: S menteem jsme si nastavili fungování tak, že toho času nebylo tolik, což myslím oběma vyhovovalo.“ Tato flexibilita ukazuje, jak lze mentoring efektivně integrovat do pracovního života, aniž by to znamenalo výrazné zatížení pro mentora nebo menteeho. Klíčem je nastavit si takový režim, který bude vyhovovat oběma stranám, a tím zajistit, že čas věnovaný mentoringu bude využit co nejefektivněji.

Nečekané příležitosti

Mentoring v programu T2Grow často přináší nečekané zážitky a příležitosti, které účastníky obohacují nejen profesně, ale i z hlediska nových zkušeností. Jan Nuc popisuje, jak ho mentoring překvapil zcela nečekanou zkušeností: „Nečekal jsem, že se díky mentoringu dostanu na poradu u kreativní agentury, která řeší spuštění nové reklamy. Musel jsem dokonce podepsat NDA. Bylo super vidět, jak to funguje v jiné firmě.

Takové situace ukazují, že mentoring může otevřít dveře do neznámých oblastí, nabídnout nové perspektivy a umožnit účastníkům nahlédnout do jiných firemních kultur a procesů.

Výzvy na cestě k úspěchu

Abychom ale nemalovali vše jen narůžovo, občas se stane, že se nenaplní očekávání na jedné straně z dvojice a výsledek je spíše zklamáním než radostí. Někdy se člověk během programu dostane do letargie a ztrácí motivaci pokračovat.

Jak popisuje Naty Šubrtová: „První dojmy ze setkání byly velmi pozitivní. Našli jsme společnou řeč v tom, co od mentoringu obě očekáváme a co chceme získat. Nicméně během programu se vztah nevyvíjel podle mých představ. Z důvodu časových omezení ze strany mentorky často docházelo k rušení či přesouvání termínů setkání. Naše rozhovory se většinou zaměřovaly jen na to, čemu se právě věnuji v práci a na čem pracuje ona. Přicházela jsem s tématy, ve kterých jsem potřebovala pomoc, nicméně její pohledy na věc se výrazně lišily od těch mých. Často přinášela rady, jak by dané situace řešila v korporátu, ve kterém působí. Samozřejmě v Etneteře tyto věci děláme jinak než ve finanční instituci. Abych ale nebyla jen negativní, mentorka mě přivedla na zajímavé podcasty a knihy, které mi pomohly v mém rozvoji.“

Tento příběh ukazuje, že ne každé mentoringové partnerství musí být bezchybné, ale i přes různé výzvy může přinést hodnotné podněty a novou inspiraci. I když někdy není snadné najít společnou řeč, takové zkušenosti mohou pomoci lépe porozumět rozdílům v přístupu a otevřít nové perspektivy.

Úspěchy letošního ročníku

Navzdory výzvám se letos podařilo dosáhnout několika úžasných úspěchů. Například mentor Petr Hingar zvládl současně pracovat se dvěma mentees z různých firem a věnoval jim svůj čas v jednom běhu. „Vidím v tom spíše výhodu,“ říká Petr Hingar. „Každý mentee byl z jiného segmentu a také zaměřením byli jiní, což mi dalo vhled do něčeho nového. S trochou plánování se dalo zvládnout i ladění času a termínů.

Dalším příkladem úspěšného mentoringu je Jaroslav Novák, který dokázal ihned aplikovat získané znalosti a dovednosti ve své každodenní práci. „Naučil jsem se lépe plánovat a prioritizovat agendu, což mi pomohlo zvýšit produktivitu v několika oblastech,“ sdílí Jaroslav. „Díky mentorovým radám jsem začal používat nové metody a nástroje pro řízení projektů, což vedlo k lepším výsledkům a efektivnější týmové spolupráci.

Závěrem

Devátý ročník T2Grow byl opět úspěšný a přinesl mnoho pozitivních zážitků a příběhů. I přes některé výzvy a nenaplněná očekávání se ukazuje, že mezifiremní mentoring je cenným nástrojem pro profesní i osobní růst. A i když vás během mentoringu možná nikdo nepozve na rande nebo na nákup bot, pořád máte šanci najít cenného průvodce na své profesní cestě, který vám pomůže růst a rozvíjet se.

Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky